Stängt idag

Tisdagar: Jeanette Schäring, miljö och textilkonstnär

Tisdagar på Kulturhuset och Textilmuseet presenterar: En flerdimensionell föreläsning för olika sinnen med konstnärliga, holistiska och poetiska inslag med Jeanette Schäring. På plats får du möjligheten att se, höra, känna, ta och lukta på resultaten av växtfärgningsprocesser, fotosyntesernas färger och naturmaterial.

Jeanette Schäring är en nationell och internationell transdisciplinär miljökonstnär som korsar mellan konst, hantverk, vetenskap och filosofi. Hon har med bland andra, Uppsala universitet, Chalmers, Göteborgs Universitet och Riksantikvarieämbetet ingått i interdisciplinära samarbeten där hantverk, konst, vetenskap, växter och färg har korsbefruktat varandra.

Jeanette Schärings konstnärliga forskning fokuserar på färg från växter, vatten och ljus och hur färgen från växter förbinder oss människor genom perception, livslopp, visdom och hälsa. Hon är precis hemkommen från ett flerårigt miljökonstnärligt arbete i Nya Zeeland är Jenette nu tillbaka i Borås och hennes första steg efter flytten var Studio 54 med utställningen ”Listening to the colour Blue and Tasting the smell of Dandelion Yellow”.

Under juni och juli 2022 var hon Artist –In –Residence på Textilmuseet. Under föreläsningen berättar, visar och gestaltar Jeanette delar från den konstnärliga process hon haft på Textilmuseet under senvåren och sommaren. Naturmaterial/ fibrer, färgade textiler och naturens målarfärger ställs ut på plats. Inslag av eko-poesi och dokumenterade dialoger mellan konstnären och naturen delas med tisdagspubliken.

Hur kan växternas egenskaper på kroppen i form av ett klädesplagg ha läkande effekter på vår hälsa utanför och inom kroppen? Är det rätt att bara ta växter för att använda. Hur ger vi tillbaka av det som vi tar av växterna? Hur mycket behöver vi färga? är frågor som diskuteras under denna tisdagskväll.

Välkommen!

Program och biljetter

Plats: Textilmuseet, Skaraborgsvägen 3A, Borås
Tid: Start 19.00

Förköp din biljett här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om konstnären Länk till annan webbplats.