Textilmuseet
Öppet idag 12-17
Öppet idag 12-17
Textilmuseet

Foto: Anna Sigge

Textilindustri

Borås byggdes av textil. Visst, det var lite annat också. Men det är tveklöst textil som satt Borås och Sjuhäradsbygden på kartan. Borås var, är och kommer troligen förbli en utpräglad textilstad. Det är alltså ingen tillfällighet att Textilmuseet ligger just här.

Det började med förläggarverksamhet och hemtillverkning ute i stugorna och utvecklades så småningom till storskalig industriproduktion. Via kvalificerat industrispionage på kontinenten, smuggling av maskiner och kunskapsinhämtning från utländska ingenjörer blev textilindustrin en framgångsfaktor som heter duga. Nu har det mesta av den svenska tillverkningsproduktionen flyttat utomlands, men textilföretagens huvudkontor med design, administration och logistik finns kvar och forskning driver utvecklingen framåt.

Det textilindustriella arvet i Borås med omnejd är alltså omfattande. Därför har museet i uppdrag att lyfta fram och kommunicera det textilindustriella arvet i regionen. Inte så konstigt heller att Textilmuseet har samlat på sig en och annan textilmaskin genom åren. Flera av våra textilmaskiner visas i basutställningen Textil Kraft, där museets tekniker visar processen i full aktion från fiber till färdigt tyg. Håll utkik efter visningar i vårt program eller boka en specialvisning.

Textilmaskiner

Textilmuseet har en unik samling av maskiner som speglar den textilindustriella utvecklingen. I museets samlingar finns 400 textilmaskiner, inklusive symaskiner. Maskinerna som fortfarande är i drift visar inte enbart den tekniska utvecklingen från 1800-talet fram till idag, utan även hela tillverkningsprocessen. Samlingen innehåller bland annat kardverk, spinnmaskiner, vävstolar och trikåmaskiner.

Förutom maskiner har museet även samlat in en stor mängd specialverktyg och relaterade föremål från olika textilföretag. Här finns allt från stämpelklocka till olika mätinstrument, tillsammans med föremål som speglar arbetsmiljö och arbetsprocessen.

Se textilmaskinerna i utställningen Textil Kraft!

Textil Kraft är Textilmuseets prisbelönta basutställning om textilindustrin. Genom utställningen vill Textilmuseet engagera besökarna i textilindustrins stora betydelse och dess fram- och baksidor. Utställningen behandlar maskinernas möjligheter och människornas liv. Den lokala utvecklingen speglas i internationell samtid.