Textilmuseet
Öppet idag 12-17
Öppet idag 12-17
Textilmuseet

Fashion exposed - 100 år av svensk modefotografi

Modefotografi är spännande, ofta kontroversiellt men ständigt kreativt. I Fashion Exposed – 100 år av svensk modefotografi följer vi modefotografiets föränderliga uttryck från 1920-talet till idag.

Modefotografi är en specialiserad nish, en form av tidsdokument som följer sin tids strömningar. Genom modefotografiet kan vi både följa modets utveckling men också skönja andra ideal utifrån t.ex. modeller, miljöer och poser. Från att ha betraktats med viss skepsis höjdes statusen för modefotografi under 1960-talet då det blev trendigt att arbeta med mode. Idag existerar modefotografi i gränslandet mellan det kommersiella och konstnärliga. Bilderna har ett lockande bildspråk som ibland handlar mer om att förmedla stämningar och locka fram känslor än om att visa upp kläder. Men bilderna kan också vara förrädiskt sanningsenliga och i sämsta fall leda till osunda ideal och normer.

Utställningen Fashion Exposed - 100 år av svensk modefotografi presenterar hur svenska modefotografer uppfattat och avbildat modet från 1920-talet fram till idag. Men modefotografi har länge varit en internationell verksamhet, så även om utställningen fokuserar på svenska modefotografer har de flesta varit eller är internationellt verksamma. Detta avspeglas i både uppdragsgivare, uttryck och miljö – allt ifrån Mexikos karga landskap till hektiska storstäder som Paris.

Följande fotografer är representerade i utställningen:

Carl Bengtsson
Kerstin Bernhard
Sten Didrik Bellander
Mattias Edwall
Sandra Freij
Hans Hammarskiöld
Rune Hassner
Julia Hetta
Erik Holmén
Ewa-Mari Johansson
Claës Lewenhaupt
Arne Nilsson
Georg Oddner
Ralf Turander

Utställningen är producerad av Landskrona Museum/Landskrona Foto och är kurerad av Janne Jönsson och Anneli Oxenstierna. Dräkthistoriker Tonie Lewenhaupt har skrivit texter till både utställningen och katalogen som kommer finnas i Textilmuseets butik under utställningsperioden.

Digital visning med Tonie Lewenhaupt

Dräkthistoriker Tonie Lewenhaupt som har skrivit texter till både utställningen och katalogen berättar mer om de fotografier som visas i utställningen, från 1920-talets fotografi till idag.


Klicka på "Undertexter" bland alternativen i filmens högra hörn för att se filmen med svenska undertexter.

Modefotografering backstage

Dräkthistoriker Tonie Lewenhaupt berättar om arbetet bakom kameran och hennes erfarenheter som modejournalist under 1970- och 80-talet. En tid då det inte fanns några stylister, Photoshop eller makeup-artister.

Klicka på "Undertexter" bland alternativen i filmens högra hörn för att se filmen med svenska undertexter.

Logotype Landskrona museum

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-17
Onsdag12-17
Torsdag12-17
Fredag12-17
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter

Fri entré torsdagar kl. 17.00-19.00