Textilmuseet
Öppet idag 12-17
Öppet idag 12-17
Textilmuseet

Foto: Anna Sigge

Kläder & Couture

Utställningen Kläder & Couture berättar en historia om hur svenskt vardagsmode skapades med inspiration från couturevisningarna i Paris mellan 1930-1970-tal. Välkommen till en retrospektiv utställning om Boråsföretaget Bröderna Magnussons resa genom modehistorien.

I utställningen Kläder & Couture berättar Textilmuseet om hur Parismodet under 1900-talet omtolkades till användbara kläder för kvinnor i Sverige. Här presenteras Boråsföretaget Bröderna Magnusson Damkonfektionsfabrik AB som precis som många andra i branschen hämtade sin inspiration från modets huvudstad – Paris.

Tillverkning och handel med färdigsydda kläder, så kallad konfektion, utvecklades under 1900-talet till en svensk basnäring. Borås med omnejd blev centrum för konfektionsindustrin i Sverige och kläderna som syddes här såldes över hela landet. Ett av företagen var Bröderna Magnussons, som tillverkade damkläder i en lite högre prisklass, med avancerade skärningar och handsydda detaljer. Alla plagg skapades av företagets direktris Ylva Segh, som regelbundet besökte couturevisningarna i Paris.

Bröderna Magnussons var noga med detaljerna och plaggen visar på stor hantverksskicklighet, trots att de syddes på fabrik. Textilmuseet har därför skapat bildspel med närbilder av plaggens detaljer, samt låtit ta fram mönster av utvalda plagg som omvandlats till 3D-animeringar så att besökare kan förstå plaggens konstruktion.

Utställningen är formgiven i samarbete med papperskonstnären Bea Szenfeld och innefattar både större och mindre installationer av Szenfeld, inspirerade av utställningens tematik.

Utställningen visas t.o.m. hösten 2024.

Sömnadsmönster och katalog

För den som tycker om att sy själv finns det sömnadsmönster att köpa till den användbara ”Pop-Around”-klänningen från 1953 som lanserades som ett plagg för både vardag, hemma och fest. Det finns även sömnadsmönster till klänningen "Sommarfest" från 1959. Pris 250 SEK (exklusive porto).

I utställningskatalogen till Kläder & Couture kan du läsa om det som visas i utställningen och mycket mer. Pris 195 SEK (exklusive porto).

Sömnadsmönstren och utställningskatalogen finns att köpa i museibutiken. Du kan även beställa hem produkterna genom att kontakta oss via e-post, textilmuseet@boras.se.

Från vänster: "Pop-around" och "Sommarfest"

Digitalt material

Ta del av utställningens fördjupningsstation online

Ta del av skisserna, modefotografierna och historien om Bröderna Magnussons, hemifrån!

Digital visning: Det tidiga 1940- och 50-tals modet

Intendent Viktoria Holmqvist presenterar utställningen med fokus på det tidiga 1940- och 50-talsmodet. För att se visningen med undertexter, klicka på ikonen "Undertexter" i videons högra hörn.


Utställningen visas på Textilmuseets entréplan.
Mer information hittar du i avsnittet Hitta hit.

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-17
Onsdag12-17
Torsdag12-19
Fredag12-17
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter

Fri entré torsdagar kl. 17.00-19.00