Textilmuseet
Borås Stad

SVE | FIN | ENG

SVE | FIN | ENG

Foto: Borås City/Robin Fagerman

14 februari 2021 - 16 maj 2021

WE KNIT FOR PEACE

En utomhus-utställning i Borås centrum

Är det möjligt att sticka fred?
Kan själva strävan efter att skapa förändring faktiskt åstadkomma något?

Utifrån dessa frågor utformades föreställningen Knitting Peace av Cirkus Cirkör. En poetisk nycirkusupplevelse med hisnande artisteri i en värld av trådar och nystan. I år när Sveriges textila huvudstad firar jubileum, visas utställningen We Knit for Peace som inspirerats av föreställningen och de stickupprop som följt den på sin turné i världen. I 6 skyltfönster i Borås centrum manifesteras kraften i det textila hantverket genom över 100 verk som skickats in till Textilmuseet från både Sverige och andra länder. Tack till alla er som bidragit!
I samarbete med Borås Stadsteater sätter Cirkus Cirkör upp Knitting Peacelänk till annan webbplats nästa år på teaterns stora scen, som en hyllning till handarbetet och textilstaden Borås.

SÅHÄR GÅR DU UTSTÄLLNINGSPROMENADEN

Med anledning av rådande restriktioner visas den här utställningen i skyltfönster i centrala Borås i samarbete med Borås City. Från och med den 14 februari kan du se utställningen genom att gå följande promenadslinga:

Hötorget 4, Torggatan 25 (två fönster), Västerlånggatan 26 (mot Torggatan), Stora Brogatan 12, Österlånggatan 43.


CRAFTIVISM OCH ATT STICKA FÖR FRED

Att pennan är mäktigare än svärdet är ett känt talesätt, men kanske kan ett par stickor vara lika kraftfulla? Runtom i världen engagerar sig människor för att skapa en bättre värld med hantverk som metod. Det kan handla om fred, icke-våld, jämställdhet, inkludering eller anti-konsumism. Detta fredliga sätt att protestera och uttrycka sina åsikter genom hantverk är en gräsrotsrörelse som fått namnet Craftivism. Till den här utställningen ställde vi tre frågor till de som skickade in bidrag: Varför stickar du; Vad strävar du efter och Går det att sticka fred? Svaren kommer du kunna ta del av i en digital katalog här på webben och via QR-kod i skyltfönstren.

Under sin resa runt om i världen har Knitting Peace engagerat och mött fredsstickare som delat med sig av sina verk och tankar kring att sticka fred. Mängden stickningar som kommit in har varit överväldigande och det är tydligt att kombinationen cirkus, strävan och stickning har växt till en rörelse som spänner över flera kontinenter. Via handarbetet och Knitting Peace flätas craftivism från New York, Rosario, Girona, Alby och Säffle ihop med Textilmuseet och Borås.

“När vi skapar med våra händer och drömmer från våra hjärtan uppnås verklig magi.”
– Betsy Greer, sociolog som grundat begreppet Craftivism

Digitalt material

Kanske blir du inspirerad att fredssticka själv? Se då beskrivningen för att sticka en egen fredsduva! Framtagen av föreningen Sticka för fred i Broby.

Sticka en fredsduva (PDF)PDF
Länk till film - såhär monterar du fredsduvans delar (länk via facebook)länk till annan webbplatsI samarbete mellan Textilmuseet, Cirkus Cirkör, Borås City, Borås Stadsteater och
Hemslöjdskonsulenterna Västra Götalandsregionen.

ÖPPETTIDER:

MÅn stängt
tis stängt
ons stängt
tors stängt
Fredag stängt
Lördag stängt
söndag stängt

Textilmuseet
Textile Fashion Center
Skaraborgsvägen 3 A, SE-501 80  Borås
+46 33 35 89 50
textilmuseet@boras.se

Länk till Borås Museum
Textilmuseet

KONTAKT

Textilmuseet, Textile Fashion Center
+46 33-35 89 50
textilmuseet@boras.se