Textilmuseet
Öppet idag 12-16
Öppet idag 12-16
Textilmuseet

Priset togs emot av Karin Olsson Lindström och Johannes Daun och delades ut av Sveriges Kulturminister Parisa Liljestrand

Textilmuseet är vinnare av Årets hederspris, ELLE galan 2024

Fredagen 19 april tilldelades Textilmuseet Årets Hederspris på ELLE galan 2024 med motiveringen:
” Självklar mötesplats som inte bara lyfter fram design och textil i vackert kurerade rum – utan också leder samtalen som för branschen i en hållbarare riktning framåt. En institution i väst som berikar modesverige.”

Ulrika Kullenberg, museichef på Textilmuseet svarar:

” Vi vill tacka för en fantastisk utmärkelse. Vi är mycket stolta över motiveringen och det som Textilmuseet skapat. Det är ett pris som vi delar med många - Textile Fashion Center, Borås Stad och inte minst alla våra samarbetsparter – från näringsliv till textilentusiaster. Vi arbetar många tillsammans för att infria visionen om ett ledande museum för textil med inriktning på textilindustri, mode, design, konst och innovativa textilier. Hederspriset visar att vi kommit en bra bit på väg och ger oss energi för framtiden!”


Textilmuseet visar just nu utställningen Mönstrade Positioner – en utställning som utforskar samtida textil mönsterdesign för rum och kropp genom verk av 14 tongivande nordiska formgivare och konstnärer. Den 25 maj öppnar den nya basutställningen Omstart Mode - en utställning om hur vi kan närma oss en cirkulär textil framtid med nya produktionsmetoder. I höst visas vandringsutställningen Korsettkriget, producerad av Kvinnohistoriskt museum i Umeå, i en något omarbetat form med koppling till museets samlingar. Till hösten blir det couture: Utställningen Klänningen gör mannen bygger på ett urval av Fredrik Robertssons växande samling av samtida haute couture och experimentellt hantverksmode.

Dessutom fyller Textile Fashion Center 10 år!

Det här hade vi på oss!

Från vänster: Johannes Daun, Louise Sjöström, Karin Olsson Lindström

Johannes Daun (förste antikvarie)
Kostym från Oscar Jacobson 1960-tal från Textilmuseets Studiesamling, ny skjorta och slips/scarf från ETON.

Louise Sjöström (marknadsförare)
Ateljésydd aftonklänning i siden 1950-tal från Textilmuseets Studiesamling.

Karin Olsson Lindström (museipedagog)
Nyproduktion/tolkning av Bröderna Magnussons ”Pop-around”-klänning från 1953. Specialdesignade smycken ”Glimminge” från Ateljé Hand, gjordes i samarbete med Textilmuseets 50-årsfirande 2022. Väska från Textilmuseets Studiesamling.

Läs mer om Pop-around klänningen och sömnadsmönstret: https://textilmuseet.se/utstallningar/utstallningar/2022-02-23-klader--couture Länk till annan webbplats.