Textilmuseet
Öppet idag 12-16
Öppet idag 12-16
Textilmuseet

Speculate, collaborate, define

– textile thinking for future ways of living

Hur kan vi designa för framtiden? I den här avantgardistiska utställningen visar arkitekter, interaktions-, mode- och textildesigners sina pågående arbeten i form av spekulationer om, samarbeten kring och definitioner på hur vi kan stärka grunden för design som ett redskap för ett hållbart liv i framtiden.

Utställningen Speculate, collaborate, define – textile thinking for future ways of living är en utställning där du som besökare får ta del av vad doktoranderna i ArcInTexETN-projektet jobbar med just nu. ArcInTexETN är ett EU-finansierat träningsnätverk för forskare som är i början av sina karriärer. Deras fokus handlar om att genom ”textilt tänkande” utforska nya sätt att leva och bo framtiden. De är indelade i tre grupper – byggnaden, interiören och kroppen – där de samarbetar för att hitta nya metoder att omsätta aktuell forskning till ny design för hur vi kan leva i framtiden.

I tre olika videoprojektioner presenterar de sina tankar. Filmen ”Ahti” är en kortfilm som spekulerar om hur det skulle kunna bli för den första personen som föds i rymden. Året är 2076 och det finns inte något vatten kvar på Jorden. Ahti är klädd i samma dräkt varje dag, den fungerar som en extra hud. Huden har olika egenskaper som skyddar honom och som gör att han kan kliva på alla sorts underlag, levitera, kommunicera och samla energi.

Har du hört talas om en wolpertinger? Det är ett hybriddjur som är sammansatt av kroppsdelar från flera olika djur, men som väcker tanken om att oavsett hur olika delarna är, kan helheten bli en fungerande organism. Med det här djuret som parallell visas en samling videoprojektioner, ett sorts lapptäcke av filmer som belyser processerna runt hur samarbetet kring design kan se ut mellan arkitekter, interaktionsdesigners och textildesigners.

Filmen ”Vad är interiör?” presenterar ett interiört landskap. Den visar olika perspektiv på detta paradoxala utrymme, med en berättarröst som föreslår en språklig definition på termen interiör. Filmen undersöker flera olika definitioner av interiör, samtidigt som den skapar en sorts svävande struktur som skulle kunna ge termen en visuell form.

Och ta med dig din näsa och din nyfikenhet! Det här är inte bara en ljud- och bildupplevelse.

Vernissage
Vernissage 23 mars kl 16. Fri entré. Ingen föranmälan krävs.

ArcInTexETN Exhibitions
ArcInTexETN-projektet finansieras med bidrag från Marie Sklodowska-Curie actions, som ligger under EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon2020. Utställningen ingår i serien ArcInTexETN Exhibitions.

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-16
Onsdag12-16
Torsdag12-16
Fredag12-16
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter

Fri entré torsdagar kl. 17.00-19.00