Textilmuseet
Öppet idag 12-17
Öppet idag 12-17
Textilmuseet

Mönstermani - svensk textildesign 1920-90-tal

Välkommen till en inspirerande färg- och formupplevelse i ett rum fyllt av maniska mönsterkrockar från golv till tak.

Idag finns ett stort intresse för tryckta tyger från mitten av 1900-talet. Textila mönster kan väcka minnen från barndomen, från kläder vi burit eller tyger som omgett oss i våra hem. I den här utställningen visas en myllrande exposé över de tryckta mönstrens moderna historia i Sverige. Här presenteras över 350 mönster, från designklassiker skapade av välkända namn till nya favoriter att upptäcka av mer okända formgivare.

Tryckta tyger är ett relativt nytt inslag i svensk textiltradition. Industritillverkade tygtryck med professionellt designade mönster fick ett stort genomslag i mitten av 1900-talet. I Sverige fanns då många fabriker och ateljéer som producerade tryckt textil av hög kvalitet. De som tog fram mönstren var utbildade till bland annat mönsterritare, modetecknare, illustratörer och konstnärer. Textildesign är ett konstnärligt krävande yrke där formgivaren förutom att komponera ett spännande mönster även behöver känna till de tekniska förutsättningarna för produktionen.

Utställningen är baserad på boken ”Tryckta tyger för alla tillfällen” av kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark. Textilierna som visas är resultatet av deras mångåriga samlande och detektivarbete i att identifiera de ofta bortglömda kvinnliga textilformgivare som påverkat hur vi klätt oss och inrett med textil. Här möter du flera av dessa formgivare och deras mönster för områden som mode, inredning och högtider. Utställningen berättar också om företag och händelser som gjort avtryck i svensk textiltryck-historia, hur det går till att ta fram ett tryckt tyg och hur man kan känna igen mönster från olika tider.

Tack till Ulricehamns Tapetfabrik, Boråstapeter, Borås Stadsteater
Jobs Handtryck, Svenskt Tenn, Frösö Handtryck, Berghems Väveri
och Almedahls.

Maria Åström berättar om arbetet som textildesigner

Besök Textilmuseet

Skaraborgsvägen 3A, Borås

Öppettider den här veckan

MåndagStängt
Tisdag12-17
Onsdag12-17
Torsdag12-17
Fredag12-17
Lördag12-16
Söndag12-16

Entréavgifter

Fri entré torsdagar kl. 17.00-19.00